Vad händer med Bactiguard?

Eslövs kommun drar sig ur byggprojektet med medicinteknikbolaget Bactiguard som skulle ge 150 nya jobb i Skåne. Kan Ideon Life Science Village lyckas locka etableringen?

Planen var att Eslövs kommunala industrifastighetsbolag för 100 miljoner kronor skulle bygga en fabrik som Bactiguard kunde hyra. Företaget vill nämligen flytta hem sin tillverkning från Kina. Det handlar om en ny teknik för att försvåra bakterietillväxt på medicinska artiklar, genom att drapera dem med ett tunt lager ädelmetall. Området anses ha stor tillväxtpotential.

Nu backar Eslöv ur samarbetet. Det har blivit för dyrt, avslöjade Skånska Dagbladet i går.

Rapidus har sökt Bactiguard för en kommentar, utan att lyckas. Men i en intervju i november i fjol förklarade den vice VD:n Ewa Ställdal ett stort intresse för Ideon Life Science Village i AstraZenecas gamla lokaler i Lund. Vad som hänt sedan dess är att det står klart att det projektet blir av.

Kanske finns där lämpliga lokaler för Bactiguard, som i senaste bokslutet visade en försäljning på 120 miljoner kronor och en förlust på tio miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande i Lund, Mats Helmfrid, är dock inte lika entusiastisk inför att hjälpa Bactiguard med etableringen genom att färdigställa själva lokalerna, som Eslövs kommun en gång var.

-- Det ligger i utkanten av vad som räknas till kommunal verksamhet, men vi är alltid öppna för en diskussion, säger han till Rapidus.

Stockholmsbaserade Bactiguard bildades 2005. Huvudägare är VD Christian Kinch och en av riskkapitalbolaget EQT:s grundare, Thomas von Koch. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: