Utländska ägare bakom 5.000 nya danska jobb

Utländska ägare betyder inte alltid att jobben flyttar utomlands. Tvärtom visar en rundringning till de största danska bolagen som fått utländska ägare under senaste tio åren att antalet anställda i Danmark ökat.

Totalt rör det sig om cirka 5.000 nya arbetstillfällen som skapats i Danmark i de företag som Berlingske Tidende varit i kontakt med. Mest positiv har utvecklingen varit för vindkraftsbolaget Bonus Energy, som 2004 såldes till tyska Siemens, där de anställda i Danmark ökat från 750 till 4.500 i dag.

Det finns dock exempel där det uppköpta företaget senare avvecklats. År 2000 köpte amerikanska Intel IT-bolaget Giga för 9,4 miljarder danska kronor, men sex år senare lades verksamheten i Danmark ner och flyttades till låglöneländer, skriver Nytt från Öresund. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: