Tuff start för Tilly

Ericssons tidigare forskningschef Lars Tilly har bara hunnit sitta tolv dagar på posten som vd för Obducat då bolagets mörkaste årsbokslut på länge presenterades på fredagen: sjunkande omsättning och 52 miljoner kronor i förlust före skatt. Totalt har Malmöbolaget före skatt gått 170 miljoner kronor back, bara sedan 2006. Under samma period har aktiekursen mer än halverats.

Obducat har utvecklat maskiner inom så kallad nanoimprintlitografi, vilket innebär att strukturer i nanometerskala kan tryckas på plast eller andra material för att tillverka allt från halvledarchip till optiska linser och bildskärmar. I dag finns ett 100-tal maskiner ute hos kunder från både universitetsvärlden och näringslivet, främst i Asien. Senaste stora ordern kom från japanska Hamamatsu Photonics, som ska använda Obducats maskin vid produktutveckling av ny optik.

Lars Tilly medger att hans nya jobb innebär en rejäl utmaning. Samtidigt menar han att bolaget redan fått ett visst kommersiellt genombrott.

"Vi har knaprat åt oss en marknadsposition och visat att våra maskiner klarar produktion i stora volymer. Imprintteknologi är på väg att slå igenom inom fler och fler områden, då gäller det för oss att vara där" säger han.

Hittills har Obducat dock fått lita på generösa ägare för att klara de ständiga förlusterna. Senast i våras sköt de till 74 miljoner kronor i en nyemission. Obducat är noterat på Nordic Growth Market och sysselsätter ett 60-tal personer varav runt 40 i Malmö och resten på dotterbolaget i Storbritannien. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: