Teknikjättar leder globalt sjukhusprojekt i Lund

Utvecklingsavdelningen vid Schneider Electric i Lund ska driva ett pilotprojekt med Microsoft. Bolagen ska samarbeta kring produkter inom digital energihantering och automation i fastigheter, och skräddarsy dem för svenska sjukhus.

Om projektet lyckas i Sverige ska lansering ske även i resten av Västeuropa, Australien och USA inom något år. Det är den Lundabaserade affärsutvecklingschefen Irina Lindquist, ansvarig för området Smarta digitala sjukhus i Norden, som ska leda arbetet.

– Detta är ett strategiskt beslut mellan bolagen. Vi ska med start i september djupdyka i sjukhusens behov och försöka komma fram till ännu bättre system än de vi har i dag, säger hon.

Systemen, som till viss del bygger på artificiell intelligens och maskininlärning, samlar miljödata från lokalerna, som koldioxidhalt och temperatur, och bearbetar och presenterar informationen på skärmar. Syftet är få bättre säkerhet och miljö för patienterna samt underlag för optimering av driften, exempelvis hur operationssalar utnyttjas. Ännu finns inga system i drift på svenska sjukhus, men i flera andra länder.

Schneider Electric är en global aktör med franskt huvudkontor, över 150.000 anställda och en omsättning av 26 miljarder euro förra året. I Sverige har Schneider Electrics cirka 40 kontor, inklusive en global utvecklingsenhet för smarta digitala byggnader i Lund, med 350 sysselsatta.

Elisabet Ottosson

Bransch/Kategori
Företag
Person

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: