Sydnytt öppnar i Rosengård och Hbg

SVT lägger ner majoriteten av sina lokala direktsändningar. De regionala nyheterna ska istället bandas före sändningen, för att man ska få loss medel för nya lokalredaktioner. Skåne ser ut att vinna på förändringarna.

Enligt nyhetsbyrån Nytt från Öresund planerar Sydnytt att öppna nya lokalredaktioner i både Rosengård och Helsingborg.

– Tanken är att mer journalistik ska göras lokalt ute på fältet. Helsingborg och Rosengård är två platser som vi vill öka vår bevakning på. Helsingborg kan troligtvis få en redaktion, ett program och webbsida, medan vi i Rosengård satsar på en lokalredaktion, säger Sydnytts redaktionschef Per Lärka till NFÖ.

Slutgiltigt beslut fattas i februari och verkställs under 2015.

Som det ser ut nu kommer flertalet av de regionala stationerna runt om i landet i framtiden få banda sina program 30 minuter före sändning. Samtidigt ska sändningarna centraliseras, från elva orter till fyra. Enligt uppgift lutar det åt att Malmö blir en av orterna som kommer att få sända fler än sina egna program.

– Man ska inte hänga upp sig på direktsändningen. Vi har sänt bandade Blekingenyheter i fem år och aldrig missat en nyhet, och möjligheten att sända direkt kommer att finnas kvar om det är något speciellt som pågår. Jag utgår från att de orterna som ska sända åt andra kan gå live själva varje dag, säger Lärka till NFÖ.

I dag arbetar 37 personer på SVT:s regionala nyheter Sydnytt i Malmö. /Jennie Lorentsson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: