Svenskkinesisk kamp i teknikkriget

Kampen om marknadsandelar i telekomindustrin är stenhård och i dag gör Ericsson och Huawei gemensam sak mot konkurrenterna i samband med att TeliaSonera och NetCom lanserar världens hittills största kommersiella LTE-tjänst i Stockholm, respektive Oslo.

Den heta telekomtekniken LTE, Long Term Evolution, är benämningen på fjärde generations mobiltelefoni. I korthet kan LTE beskrivas som mer avancerad, lättare att använda och framförallt billigare i drift. För operatörer är tekniken perfekt då basstationerna ger en mycket högre effektivitet.

Telekomföretag världen runt storsatsar nu på just LTE, men utvecklingen verkar ta lite längre tid än planerat. Förra året trodde många att LTE skulle vara kommersiellt tillgängligt redan under det första halvåret i år. Minsta lilla framsteg har därför belönats med utskick till pressen och om LTE-satsningarna liknas med framryckningar på ett traditionellt slagfält skulle positionsförändringarna hittills snarast sägas ha räknats i millimeter.
I och med dagens lansering av TeliaSoneras och NetComs satsningar får Ericsson och Huawei gemensamt sägas ligga först. Frågan är dock vad konkurrenternas motdrag blir och när det kommer. Redan i eftermiddag, nästa vecka eller först efter årsskiftet?

Det enda problemet som nu kvarstår i både Sverige och Norge är att det inte finns några mobiltelefoner som kan utnyttja LTE. Men det är ju en senare fråga.
Kolla även in YouTube för mer bakgrundsinformation till Sverigessatsningen eller Norgesatsningen.

Basstation, Foto: Anders Frick

Snart går det supersnabbt att surfa, också med LTE. Bilden här ovanför är från Hongkong där mobiloperatören CSL visar teknik från den kinesiska konkurrenten ZTE, som inte ligger jättelångt efter Ericsson och Huawei i kriget om framtidens mobiltelefoni. /AF

Uppdatering:
Motdraget från konkurrenterna kom ännu snabbare än väntat. Alldeles nyss kom en pressrelease från ZTE där det står att företaget i tester av sin TD-LTE-teknik lyckats uppnå en överföringshastighet på 130 Mbps mellan basstation och mobiltelefon, vilket enligt ZTE är snabbast i världen.

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: