Storvinst lyfter Novo Nordisk

Redan i början av sommaren blev medicinteknikbolaget Novo Nordisk historiskt som Danmarks första noterade bolag med ett börsvärde över 500 miljarder danska kronor. Med torsdagens överraskande positiva halvårsrapport klättrar kursen vidare uppåt.

Omsättningen under årets sex första månader steg med 17 procent till 37,2 miljarder danska kronor, medan vinsten före skatt steg med 22 procent till 13 miljarder danska kronor, rapporterar danska medier. Det motsvarande 3 miljoner danska kronor i timmen.

Framförallt är det Victoza, ett relativt nytt läkemedel för patienter med typ II-diabetes, som gått åt som smör i solskenet. Försäljningen har ökat 82 procent jämfört med samma period 2011.

Novo Nordisk har cirka 32.800 anställda runt om i världen, varav runt 70 vid sin svenska verksamhet i Malmö. Aktiekursen är nu uppe och nosar på 1.000-kronorsgränsen på Köpenhamnsbörsen, vilket kan jämförs med bottennoteringen 512 kronor i oktober. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: