Storbritannien öronmärker miljarder till ESS

Efter segdragna förhandlingar faller ESS-projektets finansiering på plats, bit för bit. I dag rapporterar BBC att brittiska regeringen avsätter 165 miljoner pund, motsvarande runt 1,8 miljarder svenska kronor, till bygget av den gigantiska forskningsanläggningen i Lund.

Satsningen kommer som del ett paket där Storbritannien även slantar upp för ett radioteleskop i Sydafrika och ett nytt rymdteleskop i europeiska rymdorganisationen ESA:s regi.

− Detta möjliggör för oss att delta och ta en ledande roll i internationella forskningsprogram, något som kommer hjälpa till att skapa nya företag och nya jobb, säger brittiska forskningsministern David Willetts till BBC.

Storbritanniens insats motsvarar cirka tio procent av totalkostnaden för att bygga ESS. Beskedet kommer två veckor efter att Spanien spikade sin finansiering på fem procent av projektet. Sedan tidigare har Sverige förbundigt sig att stå för 35 procent medan Danmark och Norge tillsammans bekostar 15 procent.

Parallellt fortgår förhandlarna med de övriga medlemsländerna i ESS-konsortiet, där Tyskland, Frankrike och Italien väntas bli de tyngsta finansiärerna. Totalt beräknas ESS kosta runt 1,8 miljarder euro att färdigställa. Redan till sommaren ska första spadtaget tas, förutsatt att finansieringen är löst tills dess. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: