Spotify-affär strategiskt viktig för TAT

Efter Iphone och Android släpptes igår den svenska musiktjänsten Spotify även till mobiltelefoner med operativsystemet Symbian S60. Framförallt handlar det om avancerade Nokiatelefoner som med programmets hjälp kan spela musik, streamad på lagligt sätt.

Spotify har funnits som nättjänst i drygt ett år. Mobilversionerna till Iphone och Android har bolaget fixat på egen hand, men för Symbianversionen tog bolaget hjälp av Malmöbaserade TAT:s teknik för mobilgränssnitt.

För TAT ger licensaffären inte några större inkomster i ett första skede, men den är strategiskt viktig, menar VD Charlotta Falvin. Detta eftersom TAT successivt börjat sprida sin teknik utanför sitt ursprungliga kärnområde: inbyggd mjukvara i mobiltelefoner. Utöver att använda samma teknik för användargränssnitt i bland annat instrumentpaneler för person- och lastbilar satsar bolaget sedan ett knappt år tillbaka på webbutvecklare som vill få in sina program i mobiltelefoner. Spotify är den första kunden inom affärsområdet som TAT kan visa upp.

Webbtjänster i mobilversioner står bara för runt 3-5 miljoner av TAT:s förväntade omsättning 2009 på 150 miljoner kronor, uppger Charlotta Falvin. Men att bolaget ändå tror mycket på det som en framtida nisch märks av att medgrundaren och tidigare VD:n Ludvig Linge under hösten flyttade till Kalifornien just för att utveckla affärsområdet. Framförallt är det trenden bland mobiltillverkarna att öppna egna varianter av Apples App Store, där utomstående mjukvaruutvecklare kan sälja småprogram till telefonerna, som ligger bakom, menar Charlotta Falvin.

– På sikt kommer telefonen bara säljas som en tom skärm som användaren sedan fyller med nedladdat innehåll, säger hon till Rapidus. /EO

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: