Sol Voltaics facit: 17 miljoner dollar

Som Rapidus tidigare rapporterat har nanoteknikbolaget Sol Voltaics i Lund under de senaste åtta månaderna tagit in 17 miljoner amerikanska dollar från Energimyndigheten, EU och privata investerare, däribland ett saudiskt investeringsbolag. Nu går Sol Voltaics själva ut med nyheten i en pressrelease.

– Pengarna är för att kunna fortsätta arbeta mot kommersialisering och hjälper oss att komma igenom några nyckelteknologiska saker vi måste hantera. De möjliggör också för oss att skala upp teknologin till modulstorlek. Vi har redan beställt en större maskin som gör det möjligt att skapa våra nanotrådsfilmer, säger vd Erik Smith till Rapidus.

Sol Voltaics utvecklar och producerar nanotrådar som överförs till en ogenomskinlig plastfilm som draperas över solceller, därmed ökar verkningsgraden från 16 till 27 procent. Trådarna skapas i en patenterad gasprocess kallad Aerotaxy. Bolaget räknar med att nå marknaden tidigt 2018.

Av pengarna kommer 4,5 miljoner dollar från Energimyndigheten och EU-medel från Horizon 2020-programmet. Övrig kapitalanskaffning restes från nya ägaren Riyadh Valley Company, King Saud Universitys investeringsbolag, i Saudiarabien samt tidigare ägare norska Umoe, Industrifonden, Wallenbergarnas Foundation Asset Management och Nano Future Invest.

Sol Voltaics finns i Active Biotech-huset i Lund och sysselsätter ungefär 35 personer och räknar med att växa till 45 det närmaste året. /Emily Binks

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: