Skånska städer bygger gratis wifi-nät

Både Malmö och Helsingborg skissar på att bygga upp gratis surfzoner för att ge invånare och turister tillgång till trådlöst internet. Längst i planeringen har Helsingborg kommit, redan till sommaren öppnar kommunen åtta allmänna surfzoner i staden. Det rapporterar Nytt från Öresund.

Satsningen är en del av Helsingborgs strävan att bli en ”E-stad”. Martina Röhmer på kommunens kommunikationsavdelning berättar att man nu förbereder för att sätta upp 40 accesspunkter runt om i staden, som tillsamman skapar åtta surfzoner på olika centrala platser. Stadsparken, Sundstorget, Stortorget och Dunkers är platser som till sommaren har fria nät.

– Bandbredden kommer dock att ha vissa begränsningar för att nätet inte ska bli ett alternativ till vanliga bredbandsuppkopplingar, och vi håller på att ta fram villkor som användaren måste godkänna innan man kopplar upp sig, säger Martina Röhmer till Nytt från Öresund.

Appar med allmännyttig information om Helsingborg planeras också, för att besökaren ska få så mycket som möjligt av sitt besök.

I Malmö har man diskuterat fria surfzoner under en längre tid, och nu närmar sig ett beslut. Kommunens IT-avdelning har tagit fram ett förslag på hur surfzoner kan införas utan att staden blir operatör, och nästa vecka ska Malmös ”e-beredning” ta ställning till det. Säger den ja kan resten gå fort.

– Vi har en god infrastruktur i grunden, med mycket fibrer i staden och kan lätt få upp sändare. Om detta blir rätt prioriterat kan vi ha surfzoner i slutet av året, säger Ulf Lindroth, på Malmö stads IT-avdelning.

I universitetsstaden Lund finns däremot inga planer på gratis surfzoner.

– Något sådant politiskt beslut finns inte, men vi har öppna nätverk i anslutning till våra verksamheter på bibliotek och medborgarkontor, säger kommunikationschefen Evalotta Elnertz från Lunds kommun.

Helsingborg har avsatt tre miljoner kronor för sin satsning, samt ett antal hundra tusen för driften. I Malmö finns ännu ingen spikad budget för de tänkta surfzonerna. /Jennie Lorentsson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: