Skånska konkurser ökar

Konkurserna i Skåne ökade mer än i något annat storstadslän i fjol. Det framgår av statistik från kreditupplysningsföretaget UC. Och 2009 har inte börjat bra: I januari gick nästan 30 procent fler företag omkull, än samma tid förra året.

Trenden att konkurserna snabbt blev fler i Skåne var synlig redan tidigt under fjolåret. Men exakt varför de började öka tidigare i Skåne än i landet som helhet gäckade experterna. Spekulationerna handlade om det skånska näringslivets nära koppling till Danmark, där obestånden ökat sedan 2006, och att den nedgången dragit med sig Sydsverige.

I det ljuset känns det allvarligt att de danska konkurserna ökade med hela 62 procent i fjol, mångdubbelt mer än här hemma. Det verkar vara långt kvar till toppen – eller egentligen botten – och att det sedan kan börja vända. /KS

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: