Tre skånska stopp enligt förslag till höghastighetståg

Malmö, Lund och Hässleholm kommer trafikeras när en ny stambana för höghastighetståg byggs genom Sverige. Kronobergs län blir dock utan station, precis som Rapidus förutspådde i sin nyårskrönika.

"Möbeljätten räknar iskallt med att de nya höghastighetstågen ska stanna i Älmhult men går på en nit då statens förhandlare lägger fram sina första förslag på bansträckning i början på februari.” Så skrev Rapidus chefredaktör Erik Olausson den 14 januari och i dag kom facit, under den så kallade Sverigeförhandlingen. Skåne får tre stationer, Malmö, Lund och Hässleholm, medan Kronoberg blir helt utan. Jönköpings län får två stopp, i Värnamo och Jönköping. Den östliga dragningen förbi Växjö och Älmhult har alltså valts bort. 

Övriga stationsorter som finns med i förslaget är Tranås, Linköping, Norrköping, Nyköping, Skavsta, Vagnhärad, samt västerut Borås, Landvetter, Mölnlycke, och Göteborg.

Höghastighetstågen ska kunna köra i 320 kilometer i timmen, vilket ger en restid mellan Malmö och Stockholm på 2,5 timmar. Enligt Trafikverket kommer tågbanan att kosta mellan 190 och 330 miljarder kronor. /Jennie Lorentsson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: