Sju svåra år i Danmark

Den europeiska skuldkrisen slår hårt mot dansk ekonomi. Ett råd med finansexperter, de så kallade vismænden, spår sju års nedgång för huspriserna.

På andra sidan Sundet har bopriserna fallit sedan 2008 och inte förrän 2015 väntas de återhämta sig. Enligt De Økonomiske Råd kommer de då ha rasat 30 procent, skriver affärstidningen Børsen.

Om dagens skuldkris förvärras kan det innebära att 100.000 danska jobb försvinner de närmaste två åren. Dansk ekonomi är liksom Sveriges exportberoende och de svaga statsfinanserna ute i Europa och USA väntas kväva efterfrågan.

-- Det är en förfärlig ekonomisk situation vi har och därför är utsikten mycket negativ. Vi kan inte göra något för att dansk ekonomi ska återhämta sig. Istället handlar det om att reda ut de värsta olyckorna, säger vismanden Nina Smith till Børsen. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: