Rutten tång creddad

Varje sommar ligger tusentals ton alger och ton och ruttnar på stränderna i Trelleborg. Nu testar kommunen en metod att bli kvitt problemet en gång för alla – och få gratis energi på köpet.

Inom EU-stödda projektet Wetlands Algae Biogas sker pilotförsök utanför Smygehamn för att röta biogas av vattenväxterna. Alger är duktiga på att suga upp näring som kväve och forsfor, och genom att plocka upp dem ur havet kan övergödningen av Östersjön mildras. Faller allt väl ut ska rötresterna sedan kunna återföras till åkrarna som ekologisk gödning. Innovativt, tyckte Rapidus redaktion som belönade kommunen med priset Rapidus creddar.

Den månghövdade publiken på Innovationsbaren fick även veta mer om vad som händer på Medea, Malmö Högskolas forskningscenter för nya medier, samt höra Anders Jeppsson, global spelstrateg på Research in Motion, förklara varför den kanadensiska giganten försöker skaka av sig imagen som tillverkare av affärsmobiler för tillknäppta finansvalpar.

I minglet syntes bland andra Mats Persson, folkpartistiskt regionråd, Margareta Wallentén från Innovationsbron och Euan Scott, handelsattaché vid kanadensiska ambassaden. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: