Riskkapital till skånskt mobilsystem

Ideonbaserade Zaplox tar in tio miljoner kronor i riskkapital från Industrifonden och LMK Venture. Pengarna ska bland annat gå till första kundinstallationen av bolagets mobilstyrda låssystem.

Det är en global hotellkedja som beslutat att prova en ny metod för att låsa och låsa upp dörrarna till rummen. Vilken kedja det rör sig om är hemligt, men enligt Zaplox VD Stefan Gripwall påbörjas installationen om en månad.

Då ska kunderna kunna få en digital nyckel i mobiltelefonen via en app så att de kan hoppa över incheckningen och gå direkt till sina rum. Kommunikationen mellan telefonerna och de elektriska dörrlåsen sker helt över det mobila datanätet.

– Det blir bekvämare för kunderna samtidigt som hotellen inte behöver bemanna upp receptionen, säger Stefan Gripwall.

Andra tänkbara användningsområden är att på distans öppna för hantverkare eller leverantörer, utan att fysiskt behöva lämna över en nyckel.

Zaplox, med sex anställda, har sina rötter i Mobile Heights Business Center och har varit igång i drygt ett år. Tidigare har verksamheten finansierats med grundarnas eget kapital och lån från Almi och Innovationsbron. Teknikchef är Lars Tilly, tidigare forskningschef på Ericsson Mobile Platforms. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: