Regeringen ger stöd till skogsforskning vid Max IV

Regeringen avsätter tio miljoner kronor åt KTH till en förstudie om ForMax, ett nytt strålrör på Max IV skräddarsytt åt forskning för skogs- och pappersindustrin.

Diskussionerna om ett nytt strålrör för att närstudera processer och material baserade på cellulosa har pågått en längre tid. Initiativet kommer ursprungligen från tunga aktörer inom svensk och finsk pappers- och skogsindustri.

Förra sommaren lovade Chalmers satsa 50 miljoner kronor på Max IV-anläggningen under sex års tid. Merparten av de pengarna ska gå till ett nytt strålrör, där ForMax står högst på önskelistan.

Ett strålrör kostar i storleksordningen 100 miljoner kronor att bygga och lika mycket att driva under tio års tid. Hälften av pengarna för ForMax har redan tidigare säkrats från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, förutsatt att Max IV-ledningen kan skaka fram andra halvan på annat håll.

Max IV-anläggningen invigs i slutet av juni med bland andra kungen och statsminister Stefan Löfven närvarande. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: