Politikertätt på Almedalen light

Socialdemokraternes ledare Helle Thorning Smith drog ner stora applåder för sitt tal på huvudscenen, under danska Folkemødet på Bornholm. Inte minst när hon kritiserade regeringens förslag på fler danska tullstationer vid gränsen.


Visserligen berörde Helle Thorning Smith bara den Öresundsrelevanta frågan som hastigast, men Öresundsregionen och Sverige har ändå fått en hel del uppmärksamhet hittills på Folkemødet. Såväl Öresundskomiteen som Øresundsinstituttet har hållit egna, välbesökta arrangemang och svenska finansministern Anders Borg (M) har citerats i flera stora danska medier efter onsdagens framträdande på mötet.

Han var inbjuden för att berätta varför svensk ekonomi hämtat sig så mycket snabbare än dansk efter krisen, men ville knappt hålla med om att så är fallet. I stället lyfte han fram de många likheterna mellan ländernas ekonomiska politik och menade att både Danmark och Sverige ligger långt framme i en global jämförelse.

Anders Borg betonade också Öresundsregionens betydelse för ländernas ekonomi, men menade att det finns mer att göra inom skatter och socialförsäkring för att underlätta integrationen.

Det har inte heller gått obemärkt förbi att självaste Folkemødet är ett resultat av Öresundssamarbetet. Idén föddes efter att Öresundskomiteen ifjol bjudit in danska ministrar till Almedalsveckan och fyra dagar fylls nu de pittoreska gatorna i bornholmska Allinge av danska partiledare, lobbyister, journalister och vanliga semesterfirare. Även skånska politiker är på plats – som exempelvis miljönämndens ordförande i Malmö, Milan Obradovic, som bjudits in för att berätta om Malmös miljöarbete.

Men ännu har Folkemødet långt ifrån nått upp i Almedalens myller. Visst minglar människor runt, men runt många tält är det glest och även centrala pensionat sätter ut skyltar om lediga rum. Som Sydsvenska Industri- och Handelskammarens vice VD Per Tryding sade under Øresundsinstituttets seminarium: "Det märks att Allinge ännu inte lärt sig att höja priserna under den här veckan, som de gör på Gotland. Vi kommer aldrig att kunna bo så här billigt igen under något Folkemøde". /Anna Palmehag

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: