Öresundståg-gate

Det stormar kring danska tågoperatören DSB. Revisorer ser brister i redovisningen och förra veckan fick VD sparken. Samtidigt pågår en miljontvist med Skånetrafiken. Och allt handlar om Öresundstågen.

Misstankar har fattats om att DSB ska ha pumpat in danska skattepengar i driften av Öresundstågen i Sverige, skriver nyhetsbyrån Nytt från Öresund och hänvisar till danska medier.

På konkurrenten SJ är man inte glad. SJ snuvades på avtalet om Öresundstrafiken 2007 och överklagade beslutet eftersom man misstänkte att DSB Firsts kalkyl byggde på indirekt statlig subvention.

– Vi har ju kört trafiken och vet vad det kostar att få det gå runt. Vi tyckte då och tycker nu att det är konstigt att de kunde lägga ett bud som var 30 procent lägre än både vårt och Arrivas bud, säger SJ:s presschef Dag Rosander till NFÖ.

Det har också framkommit att DSB First tvistar med de svenska trafikhuvudmännen, med Skånetrafiken i spetsen, om ersättningen för att driva Öresundstrafiken. DSB menar att de fått extra kostnader, bland annat i samband med ombyggnaden av Malmö C.

– Vi från trafikhuvudmännen menar att det visste de redan om, så där kommer vi inte överens, säger Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius till NFÖ. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: