Öresundsbron får fasta fartkameror

Tunneldelen av Öresundsförbindelsen får från och med nästa år permanent hastighetsövervakning. Därmed skärps fartkontrollerna på en sträcka där manuell övervakning varit mycket svår.

Senast danska polisen gjorde fartkontroller i tunneln under sundet var den 13 maj. Tidigare år har det också bara funnits en kontrolldag per år, bland annat eftersom tunneln är så trång och därmed utgör en säkerhetsrisk för personalen. Men när polisen väl var på plats fångades ett tjugotal fortkörare varje gång. Det skriver Öresundsbron i sitt nyhetsbrev Fokus Öresund.

– Många blåser igenom i 150 km/h. Det ser vi, när polisen gör kontroll, och på våra egna mätningar från våra övervakningskameror, som dock inte kan användas för fartkontroll, säger bron säkerhetschef Ulla V. Eilersen i Fokus Öresund.

Nyligen har böterna för fortkörning höjts, från ett minimun på 500 danska kronor till minst 1.000 danska kronor. De förseelser som leder till en prick i körkortet kostar 2.500 danska kronor.

Hastighetsövervakningen installeras nu i båda riktningar i tunneln, som ligger på den danska sidan av Öresund.

– Fortkörningarna har inte blivit färre med åren och minst fem olyckor vi haft i tunneln har kunnat tillskrivas för hög hastighet. Minst en av de olyckorna hade kunnat leda till en tragedi, ifall det funnits flera passagerare i bilen. Om bilisterna vet att det finns hastighetsövervakning i tunneln så hoppas vi att det håller nere hastigheterna, säger Ulla V. Eilersen till Fokus Öresund. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: