Orbital vann SKAPA

Malmöentreprenören Mehrdad Mahdjoubi vann på torsdagskvällen det nationella SKAPA-priset, ett stipendium på 500.000 kr, på en innovationsgala på Nalen i Stockholm. Mehrdad Mahdjoubi står bakom ett uppmärksammat duschsystem som återvinner sitt eget avfallsvatten.

Uppfinningen jobbar han med i sitt bolag Orbital Systems i Malmö. Som Rapidus tidigare berättat har Skype-grundaren Niklas Zennström investerat i verksamheten.

Utvecklingen av idén påbörjade Mehrdad Mahdjoubi i sitt examensarbete på industridesignutbildningen på LTH. Duschvattnet från golvbrunnen samlas upp, analyseras och renas med partikelfilter för att sedan återpumpas till duschhuvudet. På så sätt kan energiåtgången vid en dusch minska med 80 procent och vattenförbrukningen med 90 procent.

På galan i Stockholm ikväll prisades även Johan Mattsson som står bakom Ideonföretaget cTrap med 50.000 kronor som Framtidens Innovatör. Det uppger Almi Företagspartner, en av arrangörerna bakom SKAPA vars utvecklingsstipendium instiftats till minne av Alfred Nobel. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: