… och IoT-branschen konsolideras

När många företag drabbats av pandemin har Sensative, tillsammans med branschkollegorna Netmore Group och TH1NG, förvärvat rättigheterna till konkurrerande IoT-system och plattformar. Nu samarbetar trion för att vidareutveckla sina erbjudande.

Under våren har tre IoT-bolag gått i graven. FM Technology i Jönköping, som bland annat levererade tjänster med smarta byggnader – baserade på Sensatives plattform Yggio – gick i konkurs i mars. Sensative fick dock fortsätta leverera Yggio direkt till FM Technologys kunder.

Sedan började det kärva sig för Linköpingsbolaget Indentive som försattes i konkurs i juni. Då kunde Sensative, tillsammans med Netmore Group och TH1NG, förvärva rättigheterna till Indentives plattform för smarta hem och fastigheter. Och alldeles nyligen försattes Yanzi i konkurs, trots att bolaget värderades till över en miljard kronor för bara två år sedan.

– Allt som händer nu har gjort branschen mer dynamisk men också mer komplicerad. Å ena sidan har intresset för IoT-teknik utvecklats enormt genom de möjligheter det ger att automatisera och fjärrstyra fastigheter eller verksamheter som tex hemtjänst. Men å andra sidan går affärerna lite trögare eftersom man inte kan komma ut och installera utrustningen i hemmen. Det har gjort att de lite mer kapitalstarka kan stärka sin position, säger Mats Pettersson, vd på Sensative.

De tre bolagen är nu inställda på att vidareutveckla förvärvet och integrera dem i deras respektive erbjudande. Netmore Group är en IoT-operatör som grundades 2010 och är listade på Nasdaq First North. Även TH1NG är inriktade på IoT-operatörstjänster, om än i mindre skala.

– Det finns synergier mellan oss, det kan bli starten på ett långt samarbete, säger Mats Pettersson.

Emiliano Strauss

Bransch/Kategori
Företag
Person

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: