NyföretagarCentrum startar Öresundsgren

500 livskraftiga företag om året är målet då stiftelsen NyföretagarCentrum startar lokalförening för rådgivning i Malmö med omnejd. Och siktet är redan inställt på Köpenhamn.

Nyföretagarcentrum Öresund ska komplettera de rådgivningsenheter som finns i Lund, norra Skåne och Ystad. Till en början kommer sex egenföretagare agera rådgivare på konsultbasis åt de som funderar på att bilda egen firma i sydöstra Skåne.

– Men vi kan se att vi kommer behöva fler framöver, säger Anne Abraham Marbrandt, som blir VD för den ideella organisationen.

Hon kommer närmast från en post som VD för Ung Företagsamhet men har även varit näringslivschef i Skurups kommun och drivit egna bolag, bland annat inom privat pianoundervisning. Till sin hjälp i styrelsen kommer hon bland andra ha Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér och Eva Ohlstenius, chef för Företagarna i södra Sverige.

Utöver bidrag från vissa av kommunerna finansieras Nyföretagarcentrum främst av lokala näringslivspartner, däribland Ernst & Young, Danske Bank och Nordic Game Resources. Budgeten ligger på 3-4 miljoner kronor om året de första åren. När allt faller på plats räknar Anne Abraham Marbrandt med att expandera verksamheten över Sundet.

– Vi har redan en systerorganisation i Køge Bugt, men ingen verksamhet i själva Köpenhamn, säger hon.

En helt vit fläck på kartan är dock inte Malmö för stiftelsen NyföretagarCentrum. I mitten av 2000-talet bröts Nyföretagarcentrum Malmö ut ur organisationen efter bråk om konsultarvoden. Malmö NyföretagarCentrum fungerar i dag som en egen enhet som drivs av bolaget Motivationshuset.

/Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: