Nya nedskärningar på Sony Ericsson

Sony Ericsson redovisar i sin sista kvartalsrapport som samägt bolag mellan Ericsson och Sony en brakförlust på 247 miljoner euro före skatt, motsvarande över två miljarder kronor. Omsättningen rasar, samtidigt som Android-försäljningen specifikt tar sig.

Bakom kräftgången står den makroekonomiska osäkerheten och leveransproblem av komponenter efter översvämningarna i Thailand. Som en effekt av rapporten tvingades också moderbolaget Ericsson gå ut och vinstvarna nu på torsdagsmorgonen.

Sony Ericsson har under december sjösatt ett omstruktureringsprogram med nya nedskärningar. Hur många tjänster som ska bort eller hur det slår mot utvecklingssajten i Lund framgår inte av delårsrapporten. Men programmet kostade 93 miljoner euro bara under fjärde kvartalet och beräknas avslutas under 2012.

Totalt såldes 9 miljoner telefoner under Q4 jämfört med 11,2 miljoner fjärde kvartalet 2010. Konkurrensen är stenhård och prisläget pressat, konstaterar VD Bert Nordberg. Just det område som pekats ut som bolagets framtid, smartphone-mobiler baserade på Android, går dock framåt med en 65 procentig ökning i kvartalet jämfört med samma tid ifjol.

Senast i februari tar Sony helt över ägandet i företaget enligt det besked som kom i oktober. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: