Novo nära med bantningspreparat

Läkemedelsjätten Novo Nordisk har fått grönt ljus från en rådgivande panel under amerikanska myndigheten FDA för sin nya fetmamedicin. Årliga intäkter på 10 miljarder hägrar. Aktien slog rekord på Köpenhamnsbörsen direkt vid fredagshandelns öppnande.

Preparatet Saxenda injiceras själv av överviktiga patienter och bidrar till en större mättnadskänsla. Nu har en expertpanel kopplad till läkemedelsmyndigheten FDA godkänt produkten och därmed är vägen i princip röjd in till den viktiga amerikanska marknaden, där var tredje vuxen är gravt överviktig. Det rapporterar DR på nätet.

Panelen fungerar som rådgivande organ till FDA som väntas meddela sitt slutliga beslut i mitten av oktober. Men investerarna älskade gårdagskvällens besked och adderade på bara minut över 20 miljarder till börsvärdet för Novo Nordisk i fredagens inledande handel.

Företaget har vid 10-tiden på fredagen ett samlat börsvärde på över 700 miljarder danska kronor. (NFÖ)

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: