Merparten har jobb efter AstraZeneca

För två år sedan blev 750 anställda på Astra Zeneca i Lund och i Umeå uppsagda. Genom insatser från Arbetsförmedlingen och pengar från EU har många fått nya arbeten, börjat studera eller startat egna företag.

Nästan 400 av de 558 personer som blev arbetslösa när Astra Zeneca lades ned och sedan deltog i Arbetsförmedlingens projekt har fått jobb eller blivit självförsörjande genom att de startat egna företag. Det motsvarar 71 procent, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

58 personer har fått Arbetsförmedlingens stöd att starta företag, främst inom läkemedelsbranschen eller som konsultbolag till andra företag inom medicinsk forskning. Inom projektet har 152 personer beviljats arbetsmarknadsutbildningar. 14 av dem har utbildats till apotekare genom en skräddarsydd förkortad apotekarutbildning och tre har utbildats till kemilärare genom pedagogisk påbyggnadsutbildning. I övrigt har det handlat om kompetenshöjande eller förberedande utbildningar.

Enligt pressmeddelandet har Arbetsförmedlingen fått en ny erfarenhet av att arbeta med en så stor grupp arbetssökande högutbildade akademiker. (NFÖ)

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: