Kemira investerar 70 miljoner i hamn

Kemira Kemi i Helsingborg investerar 70 miljoner kronor i sin hamn för att i högre grad kunna välja sjövägen för transporter.

Investeringen innebär renovering av den 400 meter långa kajen och inköp av en ny skeppslastare och en ny mobil hamnkran.

– Arbetet är redan inlett och när allt är klart kommer vi att kunna ta emot fler fartyg och ha ett snabbare genomflöde, säger Adam Jooma, nytillträdd chef för Ipos, Industry Park of Sweden, som Kemiras fabriksområde kallas.

Förutom ökad effektivitet i hamnen ska uppgraderingen förbättra miljön, genom minskat spill, damning och energiåtgång. I åtgärdsprogrammet ingår också att riva en utlastningsanläggning som inte klarar dagens miljökrav, skriver Kemira i ett pressmeddelande.

Varje år anlöper ungefär 300 fartyg Kemiras kaj, med bland annat salt, bauxit och järnsulfat i lasten. Förutom Kemira finns bland andra Tetra, Yara, Hanson&Möhring och Aluflour på Iposområdet. /Jennie Lorentsson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: