Irankris slår mot Polykemi

Det politiska spelet kring Iran slår mot industriföretaget Polykemi i Ystad. Försäljningen av plastråvaror har minskat dramatiskt till följd av sanktionerna, rapporterar nyhetssajten Navigator Syd.

I dag går runt 70 procent av Polykemis försäljning på export. Tidigare var Iran en av de största marknaderna utanför Europa, men så är inte längre fallet. Redan förra hösten började de politiska sanktionerna påverka affärerna och sedan årsskiftet har såväl USA som EU skärpt tonen ytterligare.

– Vi levererar råvara till inhemsk produktion av småbilar. Vi kan givetvis inte påverka situationen, utan kan hoppas att det går att hitta en politisk lösning på den svåra konflikten, säger Polykemis försäljningschef Mattias Persson till Navigator Syd.

Han är dock inte ensam om att påverkas av sanktionerna. Volvo rapporterade nyligen att försäljningen i Iran tvärnitat.

Polykemi har med dotterbolag 240 anställda, varav 185 i Ystad. 2010 låg omsättningen på 855 miljoner kronor. Mattias Persson uppger för Navigator Syd att försäljningen ökade 2011 trots Irankrisen. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: