Innovationspris till duk mot fukt


En duk som stoppar hälsofarliga utsläpp inomhus fick Innovationspriset 2011, som idag delades ut i rådhuset i Lund. Bakom duken, som går under namnet cTrap, står Lennart Larsson som är professor vid Institutionen för Laboratoriemedicin vid Lunds universitet. Priset är på 150.000 kronor och delas ut av PwC och LUIS, i samarbete med Lunds kommun.

Lennart Larsson har under lång tid arbetat med att mäta och studera emissioner från fuktskadade hus. Duken som han har utvecklar fångar in utsläppen redan vid källan, alltså de fuktskadade ytorna. Duken är semipermeabel och stoppar bara utsläppen från ett håll.

– Vi har en framtagen fabriksprototyp redan nu, och jobbar på att inom ett halvår komma ut med en färdig produkt på marknaden, säger Lennart Larsson till Rapidus.

Juryn, som bland annat bestod av Susanna Bill (Sustenance), Christer Fåhraeus (Anoto), och Sarah Fredriksson (Genovis), delade även ut två hedersomnämnanden. De gick till ett nytt nålinstrument för säkrare cancerdiagnostik, som utvecklats gemensamt av läkaren Charles Walther och civilingenjören Ingemar Larsson, samt ett invärtes plåster för att förhindra ärrbildning efter kirurgi, som tagits fram av Bobby Tingstedt vid Skånes universitetssjukhus. /Anders Frick

 

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: