Ifrågasätt fyller på kassan

Mincbolaget Ifrågasätt, vars insticksprogram ska stävja näthatet i mediesajternas kommentarsfält, tar in 2,5 miljoner kronor från tidigare ägare.

– De här pengarna är tänkta att göra så vi ska kunna springa ännu fortare. Vi kommer även bredda oss till andra områden än medier. En del av pengarna kommer även gå till att analysera möjligheterna att göra en utlandssatsning som vi har som långsiktigt mål att göra, säger vd Gustav Hjärn till Rapidus.

Syftet med Ifrågasätts mjukvara är att minska näthat och göra det svårare för nättroll. För att kunna kommentera krävs ett konto där namn, personnummer och postort uppges. Alias finns som alternativ och kan användas när känsliga ämnen debatteras.

Mjukvaran analyserar dessutom varje inlägg innan publicering och tittar på ord, uttryck och grammatisk uppbyggnad. Hittar den något olämpligt föreslår den att skribenten omformulerar sin kommentar. Mjukvaran hindrar inte publicering, men publiceras något som bedöms vara olämpligt tar manuell moderering vid.

I dagsläget använder Gota Medias koncerntidning Barometern och DN Debatt Ifrågasätts mjukvara. Sedan oktober testar även NWT-koncernen kommentatorsplattformen.

Ifrågasätt startade 2015 och har sedan dess tagit in ett par miljoner kronor. De fyra grundarna är Gustav Hjärn, Henric Wiklund som även grundat Phonera, Mats Nilsson, partner på Maqs i Malmö och Mattias Tönnheim, grundare av Samurai PR samt tidigare PR-och marknadschef på Phonera.

Bland ägarna syns, utöver grundarna, affärsängeln och tidigare vd:n för Kung Markatta Peter Enberg samt Thomas Wiklund från investmentbolaget Dendera Venture./Emily Binks

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: