IBM lägger bud på Telelogic

Den hemliga budgivare som fick Malmöbolaget Telelogics börskurs att rusa i veckan är datorjätten IBM. Det meddelar företaget i dag på morgonen. IBM har lagt ett bud om 21 kronor kontant per aktie, vilket ger ett värde på dryg 5 miljarder kronor. Styrelsen rekommenderar att aktieägarna accepterar budet.

-- Programvarubranschen konsolideras och vi har konstaterat sedan länge att vi behöver vara en aktiv del i det. Vi i styrelsen anser enigt att det här blir en bra hamn för Telelogic, säger styrelseordförande Bo Dimert.

Telelogic säljer mjukvara för utveckling av avancerade system och nya program. Bolaget ägdes fram till 1996 av Telia och är i dag noterat på Stockholmsbörsen. 2006 var omsättningen drygt 1,5 miljarder kronor och vinsten strax över 200 miljoner, bådadera ökningar gentemot 2005 års siffror.

Telelogic har över 1.100 anställda världen över varav ett 50-tal vid huvudkontoret i Malmö. VD är Anders Lidbeck. Enligt Bo Dimert kommer Malmökontoret om köpet går igenom att fortsätta som en separat legal enhet inom IBM tills vidare, med Lidbeck kvar som VD. Dimert förväntar sig inga drastiska förändringar i den svenska delen av företaget, som dock utgör en mycket liten del av Telelogics globala verksamhet.

Av Lisa Kirsebom

Bransch/Kategori

    Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

    Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

    Prova nyhetstjänsten här!


    Samarbetspartners: