Special: Historien om 100 frukostmöten

Det var den 24 april 2001 Rapidus arrangerade det första frukostmötet.

Som vi hoppas nu framgått, efter gårdagens inbjudan, är det snart dags för frukostmöte nr 100. Det känns stort att få celebrera detta i Lunds Domkyrka, tillsammans med den svensk (och Lundapåg!) som torde vara den mest centralt placerade i hela världspolitiken: toppdiplomaten Olof Skoog.

Av Jan Wifstrand, Rapidus vd och grundare

Låt oss säga det direkt: Vi är mycket stolta över denna obrutna svit av scensamtal med en samling skarpa profiler på toppnivå i Sverige och även några andra länder.

Men föga anade vi då, 2001, att vår testballong hos Ernst & Young (ja, så hette de då), skulle resultera i Sveriges mest hållbara rad av samtal om näringslivet. Allt började med ett infall.

Trots att idén bakom är mycket enkel är den ovanlig. Rapidus tar sina medlemmar hem till värdarna som samarbetar med oss. Vi träffas inte i en neutral lokal, vi möter våra profiler i ett ”Hemma hos” våra partners.

På frukostmötena hålls inga föredrag och visas inte en rad trista diagram med stela staplar (jag minns hur svårt det var att övertyga Anders Borg om detta, pust…). Vi för samtal och de handlar både om befattning och person. Ja, vi syftar till att fördjupa oss i personen också och ingen har någon gång protesterat.

Jag har såklart själv i många år funderat över den bästa intervjutekniken och fått många många frågor om detta från er flitiga besökare.

Får gästerna på scen veta frågorna i förväg?

NEJ. Gästen får en orientering om hur formatet ser ut och en snabb genomgång av vilka huvudämnen jag tänker fråga om. Och jag sparar alltid några överraskningar, för spontanitetens skull.

Förbjuder gästen vissa frågor?

NEJ. Det har hänt enstaka gånger att jag fått sådana påstötningar. Svaret har alltid varit det samma. Jag frågar vad jag vill, och sedan står det föremålet fritt att avböja att kommentera. Alla accepterar detta förhållningssätt när de känner att de blir behandlade med respekt.

Har jag själv en förebild i rollen som intervjuare?

I viss mån. Den engelske programledaren David Frost, som avled för sex år sedan, har som jag ser det överträffats av få i grenen underhållande samtal om tunga ämnen, utan aggression och utan inställsamhet. Frost var en mästare på att ställa alla kritiska frågor utan att få den intervjuade att vägra, likt en hopphäst inför ett svårt hinder.

Så vill vi ha det på Rapidus också. Backa inte för det kontroversiella, men håll alltid en anständig ton.

Får gästerna betalt för att medverka?

NEJ. Men vi har avstått från några som tycker att även journalistiska intervjuer ska arvoderas.

Vilket ser jag själv som det bästa frukostmötet av alla?

Det har ännu inte hållits.

Vi ses väl den 2 september i Lund?

Rapidus frukostvärdar 2019 är Sparbanken Skåne, Advokatfirman Lindahl, PwC och Hypergene.

Bransch/Kategori
Företag
Person

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: