Hårdnackat motstånd på Axis stämma

Noterade teknikbolaget Axis årsstämma på måndagseftermiddagen blev en utdragen kamp mellan amerikanska hedgefonden Elliot Management och storägaren Canon. Bland annat ville Elliot inte ge någon ersättning till nyvalda styrelseordföranden Biörn Riese eftersom han är ”en advokat och ingen affärsman”.

Som motiv anförde Elliot att Biörn Riese är ordförande för advokatbyrån Mannheimer Swartling, som företrädde Canons sida i uppköpet av Axis. Därmed kommer han enbart springa den japanska huvudägarens ärenden, menade hedgefondens representant på stämman i Lund.

Elliot Management tog även strid för att försöka neka nuvarande styrelsen ansvarsfrihet, för att tillsätta en egen styrelseordförande och att bolaget skulle dela ut 420 miljoner kronor till aktieägarna.

På punkt efter punkt blev utfallet dock det väntade. De båda hedgefonderna Elliot Management och Liverpool Limited Parternship har tillsammans bara lite drygt 10 procent av rösterna och blev därmed slagna i samtliga omröstningar av Canon, med runt 85 procent av rösterna.

Utdelningen blev därmed inte 6 kronor utan 31 öre per aktie, och Canons förslag till styrelse, med bland andra Axisgrundaren Martin Gren och Sony Mobile-veteranen Bert Norberg som ledamöter, blev antaget.

Däremot fick Elliot Management igenom att det tillsätts en oberoende granskare för att studera affären med Canon samt ytterligare en revisor som representant för minoritetsägarna.

På stämman framkom även fler detaljer om vårens miljardaffär då hedgefondernas biträde, advokaten Björn Kristiansson, grillade den avgående styrelsen. Några andra kandidater till att köpa upp Axis fanns aldrig, varken före eller under budprocessens gång, uppgav tidigare styrelseordföranden Roland Vejdemo.

− Däremot hade vi finansiella rådgivare som letade efter konkurrerande bud när Canon kommit med sitt, sa han på stämman.

Han sade även att styrelsen tidigt fått en skriftlig försäkran från Canon att Axis skulle vara ett fristående bolag inom koncernen.

På en punkt fick Elliot Management dock inga svar. Axis är fortfarande börsnoterat efter vårens dragkamp om aktierna, men varken den gamla eller den nya styrelsen ville svara på om det finns några planer på avnotering.

Axis har drygt 2.020 anställda, varav merparten i Lund. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: