Hård krasch för Novo Nordisk

Veckan har börjat på värsta sätt för läkemedelsföretaget Novo Nordisk. När börsen öppnade i morse sjönk aktierna med 16 procent i värde på två minuter.

Anledningen till aktiernas fall är att Novo Nordisks kommande insulin blivit ratade av de amerikanska myndigheterna. Läkemedelsstyrelsen i USA kräver svar på ytterligare studier innan det blir aktuellt att Novos nyheter Tresiba och Ryzodeg kan skrivas ut till amerikaner, rapporterar Ritzau.  

Den amerikanska insulinmarknaden står för 65 miljarder av den totala världsmarknaden på 106 miljarder danska kronor. Dagens nedgång på börsen innebär att Novo Nordisks marknadsvärde sjönk med 79 miljarder, till 405,4 miljarder danska kronor.

– Troligen kommer detta försena Tresiba och Ryzodeg på den amerikanska marknaden med cirka tre år, säger Søren Løntoft Hansen, analytiker på Sydbank, till Ritzau.

Novo Nordisk som har dotterbolag eller kontor i 75 länder har sitt huvudkontor i Danmark. Novo Nordisk Sverige har cirka 70 anställda i Malmö. /Jennie Larsson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: