Gränshinder eller inte – det är frågan

Olikheterna i Sveriges och Danmarks välfärdssystem utgör en drivkraft i integrationen. Det var budskapet som strax efter nyår fick många Öresundsbor att hoppa till, då de läste Sydsvenskans intervju med statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

På måndagsförmiddagen var statsministern på besök hos Tullverket vid Öresundsbrons betalningsanläggning. Medan tulltjänstemännen kontrollerade bilar strax bredvid beskrev Fredrik Reinfeldt sin framtidsvision för regionen, som han menar redan är på väg att bli en integrerad del av Europa.

Sitt kontroversiella uttalande från januari, om fördelen med skillnaderna mellan Sverige och Danmark, ville han inte kännas vid.

– Har jag verkligen sagt så? Jag tycker att det är bra att det finns skillnader på så vis att det finns jobb i Danmark och bostäder i Sverige. Det har dämpat effekten av den ekonomiska krisen i Skåne att människor kunnat ta jobb i Köpenhamn. Sedan innebär den ökade rörligheten att många som jobbar i Danmark bor i Sverige och då vill man att livet ska fungera, sa han till Nytt från Öresund.

Moderatkollegan, Ängelholmsbon och EU-valskandidaten Hans Wallmark fyllde i uttalandet med att han anser att den nuvarande regeringen ökat arbetet mot gränshinder, i samarbete med de nordiska grannarna.

Men något mer konkret exempel eller initiativ för att slopa gränshinder lyfte inte statsministern fram. Talet om hur långt det är mellan Stockholm och Öresundsregionen lär inte tystna. /AP

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: