Google länsar dansk annonsmarknad

Trots lågkonjunkturen ökade antalet danska annonskronor på nätet med 3,6 procent under 2009, visar siffror från branschföreningen FDIM. Men pengarna har inte främst gått till danska webbmedier utan till sökmotorjätten Google.

Sökordannonsering, där annonser i Googles träfflista anpassas efter vad användaren söker efter, ökade nämligen med 35 procent till drygt en miljard danska kronor, enligt FDIM:s beräkningar. Det innebär att var tredje annonskrona som spenderas på nätet hamnar i Googles fickor.

De siffrorna har fått Sociademokraterne att reagera. Partiet vill nu undersöka möjligheten att införa en speciell avgift på Google och andra sökmotorer för danska staten på så sätt ska kunna kapa åt sig en del av kakan. Utspelet har dock mötts med kalla handen från regeringspartiet Venstre, rapporterar comon.dk. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: