Genovis drar åt svångremmen

Det börjar gå bättre för nanoteknikbolaget Genovis i Lund, men med snigelsteg. Första halvåret närapå dubblades omsättningen jämfört med 2008, men nådde trots det bara blygsamma 270.000 kronor. Förlusten stannade på 6,2 miljoner kronor, mot 9,7 miljoner kronor första halvåret 2008.

Bortom sifferexercisen presenterade bolaget två viktiga nyheter i samband med halvårsbokslutet. Köpet av Malmöbolaget Eijdo Research, som Rapidus berättade om i början av juni, är nu genomfört. Genovis fick punga ut med 4,7 miljoner kronor för Eijdo, men det mesta av det betalas med Genovisaktier. Köpet är ett steg mot ett nytt affärsområde för Genovis där bolagets nanopartiklar ska kunna användas som kontrastmedel vid undersökningar med magnetresonanskamera.

Den andra nyheten är att ledningen bestämt sig för att avbryta en planerad försäljning av bolagets produkter och patent kring en grupp proteiner som används för att dela upp och modifiera antikroppar. Istället ska bolaget fortsätta sköta utvecklingen på egen hand.

Men utan intäkterna från proteinförsäljningen gapar Genovis kassakistor tomma. Bolaget tvingas därför sparka delar av personalen och samtidigt be aktieägarna om sju miljoner kronor mer genom en nyemission. /EO

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: