Forskningspengar till Adenovir

Forskningsbolaget Adenovir får 600.000 kronor från Vinnova för att utveckla en andra generation av sitt läkemedel mot ögonsjukdomen EKC, epidemisk keratokonjunktivit, som orsakas av adenovirus.

Bolaget står just nu i fas II med sin nuvarande läkemedelskandidat, ögondroppar mot åkomman. Behandlingen har utvecklats av forskare vid Umeå universitet tillsammans med Olov Sterner och Ulf Ellervik, professorer vid Lunds universitets avdelning för organisk kemi.

Sjukdomen är relativt ovanlig i Sverige. Den största marknaden för Adenovirs ögondroppar är Asien, enbart i Japan rapporteras en miljon fall av viruset varje år.

Forskningsbidraget från Vinnova gäller trisialinsyra som har samma indikation, men en annan kemisk utformning än nuvarande kandidat. Adenovir ingår i den virtuella företagsinkubatorn Puls i Helsingborg. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: