Rapidus publicerar minst fyra e-postbrev i veckan med helt exklusiva nyheter och snabbanalyser om tillväxtföretagen i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi är politiskt oberoende och står helt fritt från näringslivets maktsfärer.

Chefredaktör och utgivare är Kristian Svensson. Vd och grundare är Jan Wifstrand.

KONTAKTA OSS     ABONNERA     ARRANGEMANG     ARKIV

» ESS och Max IV pressas av skånsk arbetsmarknad
» Nytt huvudkontor till Malmö – flyttar ner från Älmhult
» Walfisz lämnar vd-stolen i Planeto
» Högerkanten: NeuroVive lanserar hjärtprodukt 2016
RAPIDUS - först med nyheten sedan år 2000 - » läs mer!

ESS och Max IV pressas
av skånsk arbetsmarknad

Samtidigt som grävskoporna surrar på Brunnshög har ESS och Max IV svällt till att sysselsätta närmare 460 personer tillsammans, många av dem specialister från utlandet. Men att hitta jobb även till medföljande partner har blivit ett växande problem och nu fruktar forskningsanläggningarna att de går miste om nyckelkompetens.

Medan bygget av ESS just har kommit igång har Max IV redan börjat provskjuta de första elektronerna uppe på Brunnshögsområdet i nordöstra Lund. Parallellt har organisationerna expanderat i en rasande takt, under 2014 har ESS ökat med runt 100 nyanställda, medan Max IV rekryterat ett 30-tal i år.

Drygt hälften av de nyanställda kommer utifrån Sverige och av dem har en majoritet med sig en medföljande partner. Men trots att de överlag är högutbildade har de medföljande ofta svårt att hitta ett jobb i regionen. Utöver bristande kontaktnät är det framförallt språket som sätter krokben, menar tidigare regionpolitikern Pia Kinhult, nytillträdd strategisk rådgivare för ESS.

− Det första de frågar på arbetsintervjun är ”pratar du svenska”, snarare än ”vad kan du”? De är överlag högutbildade och kan 2-3 språk. Men inte svenska. Jag kände till det här problemet tidigare men trodde inte riktigt det var så svårt för medföljande att hitta jobb, säger hon till Rapidus.

Även Max IV pressas av den skånska arbetsmarknaden, uppger forskningsanläggningens personalsamordnare Anna-Lena Torstensson.

− I dagsläget är det om en handfull medföljande som har svårt att få jobb. Vi har personer i nyckelposition inom Max IV som vi inte vet om de kommer stanna kvar eller inte ifall det inte löser sig inom det snaraste, säger hon.

För ESS handlar det om 30-40 medföljare som kommit hit bara i år. Även om det inte går att säga exakt hur många av dem som vill jobba är det en högprioriterad fråga för personalchefen Anne Säfström Lanner. Fram till 2019 ska ESS växa från dagens 290 anställda till närmare 500 och rätt specialistkompetens finns ofta inte i Sverige.

− Det är oerhört viktigt för oss. Vi har inte råd att riskera att duktiga personer åker hem igen, säger Anne Säfström Lanner.

För att avhjälpa problemen satsar Max IV och ESS bland annat på olika kontaktskapande åtgärder för att hjälpa de nyanlända in på arbetsmarknaden. I slutet av januari går de båda forskningsanläggningarna ihop med en rad regionala storföretag med samma problem, däribland Ikea, Sony och Tetra Pak, i ett arrangemang för samtliga medföljande där bland annat arbetsförmedlingen presenterar sina möjligheter till stöd.

− Företagen har gjort det här tidigare, men var och en för sig. Nu blir det första gången vi gör det gemensamt, säger Anna-Lena Torstensson.

Samtliga företrädare för ESS och Max IV som Rapidus talat med efterlyser möjligheten till praktikplatser via arbetsförmedlingen för de medföljande, något som i dag främst ges till långtidsarbetslösa eller lågutbildade. Men Pia Kinhult menar att det på sikt krävs en attitydförändring om hur vi värderar internationell kompetens.

− Det här är viktigt för ESS, Skåne och Sverige. Den stora faran är om snacket börjar gå i de här kretsarna att man inte ska flytta till Skåne för dit får du antingen åka själv eller så hittar medföljande inget jobb, säger hon.

Erik Olausson

Bransch:

» Myndighet / Organisation
» Myndighet / Organisation

Företag:

» ESS » Max IV
» ESS » Max IV

Personer:

» Anna-Lena Torstensson » Anne Säfström Lanner » Pia Kinhult
» Anna-Lena Torstensson » Anne Säfström Lanner » Pia Kinhult

Nytt huvudkontor till Malmö
– flyttar ner från Älmhult

Barnklädesföretaget Maxomorra flyttar huvudkontor och säte till Malmö. Under nästa år räknar vd Johan Ström med att vara upp mot tio anställda på plats.

Snabbväxaren Maxomorra grundades 2008. Bolaget designar, tillverkar och säljer barnkläder med miljö- och rättvisevänlig inriktning. Nästa år går flyttlasset från Älmhult till Malmö.

– Det stämmer. Vi växer och jag känner att vi behöver rekrytera en del branschspecifika kompetenser som inte är så lätta att hitta på en liten plats som Älmhult. Underlaget är mycket större i Malmö, där även kommunikationerna är bra. Kompetens, tillgänglighet och närhet till Kastrups flygplats ligger bakom beslutet, säger vd Johan Ström till Rapidus.

2013 omsatte Maxomorra 18,6 miljoner kronor. Prognosen för innevarande år ligger på 24 miljoner. Bolagets produkter säljs via partnernätverk i 33 länder. I Malmö finns även en egen butik i Triangeln.

– Vi tittar just nu efter en ny lokal nära centralstationen i Malmö. Vi är igång med förhandlingar om ett par olika alternativ, säger Johan Ström.

Beskedet följer en rad andra etableringar i Malmö. Exempelvis är Orkla Foods på väg från Eslöv till Dockanområdet, medan franska Babyliss bygger en ny nordisk bas i Hyllie.

Kristian Svensson

Bransch:

Företag:

» Babyliss » Maxomorra » Orkla Foods Sverige
» Babyliss » Maxomorra » Orkla Foods Sverige

Personer:

» Johan Ström
» Johan Ström

Walfisz lämnar vd-stolen i Planeto

Grundaren Martin Walfisz lämnar över vd-posten på Planeto till marknadschefen Morten Grauballe. Walfisz blir dock kvar i bolaget, som efter drygt tre miljoner nedladdningar av Quiz Battle är på väg att släppa nya appar inriktade på frågesport.

− Mitt fokus är på den kreativa produktutvecklingen och då kändes det naturligt att göra ett vd-byte, säger Martin Walfisz till Rapidus.

Företaget står bakom frågesportsappar som Quiz Battle, som lanserades tillsammans med Illustrerad Vetenskap. Appen har hittills laddats ner 3,3 miljoner gånger.

− Vi ska göra fler spel med fler samarbetspartners, så just nu jagar vi efter partners, säger Martin Walfisz.

Planeto räknar med att kunna släppa nya frågesports-appar efter årsskiftet och samtidigt ta in mer kapital. Sedan tidigare finns Bonnier i ägarlistan. Företaget har åtta anställda och sysselsätter utöver det några frilansar.

Planeto närapå fördubblade omsättningen under 2013 till 3,6 miljoner kronor. Parallellt ökade förlusten från -3,2 till -5,5 miljoner kronor.

Hanna Sigeman

Bransch:

» IT / mjukvara
» IT / mjukvara

Företag:

» Bonnier » Planeto
» Bonnier » Planeto

Personer:

» Martin Walfisz
» Martin Walfisz

Högerkanten:
NeuroVive lanserar hjärtprodukt

Fas III-studierna är inte avslutade än för Medicon Village-bolaget NeuroVive Pharmaceuticals läkemedelskandidat för hjärtinfarktspatienter. Men bolaget planerar redan för lansering under 2016 eller 2017.

Klicka dig in till redaktionsbloggen Högerkanten för att läsa mer om utvecklingen för det börsnoterade Lundabolaget.

Bransch:

Företag:

» NeuroVive
» NeuroVive
RAPIDUS – nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen.Chefredaktör/utgivare: Erik Olausson, erik.olausson@rapidus.seVd/styrelseordförande: Jan Wifstrand, jan.wifstrand@rapidus.seFörsäljning och marknadsföring: Thereze Grabowska, thereze.grabowska@rapidus.se

Telefon:040-301790

Nyhetstips:rapidus@rapidus.se

Postadress: Box 4140, 203 12 Malmö

Besöksadress: Stora Nygatan 59, Malmö

Vi ber Rapidus kunder respektera lagen om upphovsrätt och alltså inte sända nyhetsbrevet vidare utan tillstånd. Men citera oss gärna, med uppgift om källan.

Som oberoende nyhetstjänst rapporterar vi om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi arrangerar också nätverksträffar med landets starkaste näringslivspersonligheter. Om du inte redan är abonnent – registrera dig direkt och ta del av Rapidus.