Dubbel ingenjörslön på danska sidan bron

Det är skillnad på en ingenjör och en ingeniør. Åtminstone när det kommer till lönen. Medan en nyutexaminerad svensk teknolog får nöja sig med en genomsnittlig ingångslön på 25.100 kronor kan deras danska kollegor räkna hem motsvarande 43.600 kronor i månaden från första dagen.

Delvis beror skillnaden givetvis på valutaeffekter men också på att de danska ingenjörerna är bäst betalda i Europa, rapportera Berlingske Business. Detta enligt en sammanställning från tyska analysbolaget Trendence Institute. På andra plats kommer Schweiz med en ingångslön på motsvarande 38.400 danska kronor medan Sverige alltså knappt klamrar sig över Europasnittets 21.400 kronor i månaden.

För att strö salt i kollegornas sår jobbar de danska ingenjörerna dessutom bara 43 timmar i veckan, mindre än genomsnittet i Europa.

Samtidigt har arbetslösheten för de nyblivna ingenjörerna i Danmark fördubblats sedan årsskiftet. I dag går var fjärde nyutexaminerad utan jobb.
/EO

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: