DEBAT: Gør det nordvestlige Skåne til én storkommune!

Hurtig kommentar til fredagens Rapidusanalyse:

Att Helsingborg med omnejd utropar sig som landets fjärde storstadsregion är kanske precis den provokation som behövs för att resten av Sverige ska få upp ögonen för denna livskraftiga region.

Men om det inte samtidigt innebär att samarbetet över kommungränserna utökas ordentligt så blir effekten minimal. Att det fortfarande läggs politisk energi på att positionera sin kommun internt i "Skåne Nordväst" samtidigt som kampen pågår om vilka 10-20 storstadsregioner som kommer att ha betydelse i Europa är bevis på att blicken behöver höjas.

Kanske är det dags för något riktigt radikalt, som att de tio nordvästskånska kommunerna skickar in en gemensam ansökan till regeringen om att skrota kommungränserna och en gång för alla tysta de där småkommunerna som ligger före på listan.

Med sina 314.000 invånare hade då nya stor-Helsingborg utmanat även de tre största invånarmässigt - det är väl varit värt den uppoffringen, eller hur alla nv-skånska politiker?"

Sölve Dahlgren

solve@dahlgren.net

Dahlgren Communications

(Helsingborgsföretagare)

Hvad synes du? Send et indlæg til debat@rapidus.dk

Bransch/Kategori

    Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

    Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

    Prova nyhetstjänsten här!


    Samarbetspartners: