Danska innovationsprogram gynnar storbolagen

Det är jättarna inom näringslivet som är de stora vinnarna när staten delar ut forsknings- och utvecklingspengar. Mindre bolag har betydligt svårare att ta del av den statliga finansieringen, skriver nyhetsbrevet Nytt från Öresund.

När danska staten delar ut innovationspengar blir det pengaregn över företag som Novo Nordisk, Grundfos och Danfoss. Enligt Danmark Statistik finns det idag 74.000 innovativa verksamheter i Danmark, men av dessa är det bara tre procent som får ta del av medlen från de elva största innovationsprogrammen, rapporterar Politiken.

På fackliga LO, som ligger bakom granskningen av statistiken, är man kritisk till att pengarna hamnar i storbolagens fickor.

– Det är inget fel med att några stora innovationsstarka bolag tar del av utvecklingspengarna. Men om vi ska säkra vår framtid är det helt avgörande att de mindre och medelstora bolag tkommer med i programmet. Det är där de nya arbetsplatserna skapas, säger Marie-Louise Knuppert på LO till Politken.

Sammanlagt rör det sig om 2,5 miljarder danska kronor som danska staten delar ut årligen, bland annat genom Højteknologifonden och EU:s forskningsprogram, skriver Nytt från Öresund. /Rapidus

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: