Danska byggingenjörer heta i Sverige

Är du en fena på att stå i butik, jobba i kök eller städa? Då vinner du på att leta jobb i Danmark. Är du däremot optiker, lastbilschaufför eller ingenjör – särskilt inom bygg eller elektroteknik – är det Sverige du ska söka dig till.

För första gången har svensk och dansk statistik över yrken med brist eller överskott på arbetskraft samkörts på Öresundsnivå. Resultatet visar att det är lättare att hitta ett arbete i Danmark än i Sverige, men att det kan se helt olika ut beroende på vilket yrke man tittar på.

Statistiken presenteras i rapporten "Arbetsmarknadsbalans för Öresundsregionen" på en konferens på torsdag. Den har tagits fram av en svenskdansk projektgrupp, som haft tillgång till nästan likvärdig information från båda länderna. Att man kan gå in på yrkesnivå i den svenska statistiken är en nyhet – tidigare den bara visat situationen i hela branscher. /AP

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: