Dansk-schweiziskt stjärnskott köper in sig på börsen

Det danskfödda bioteknikbolaget Evolva går samman med krisdrabbade schweiziska läkemedelsfirman Arpida, noterad på den schweiziska börsen.

Evolva genomför just nu en kapitalresning som förväntas ge motsvarande 170 miljoner svenska kronor. Bolaget kommer sedan att köpa upp det som är kvar av Arpidas verksamhet, och tar därmed en genväg in på börsen.

Bland Evolvas investerare finns Köpenhamnsbaserade Sunstone Capital och Dansk Innovationsinvestering, som båda beslutat att gå in med mer pengar. Sunstone är i dag Evolvas största investerare med närmare 18 procent av andelarna, och räknar med att ha ungefär 10 procent när den pågående finansieringen avslutats.

-- För tillfället är det nästan omöjligt att nyintroducera en aktie på börsen, men det finns tecken på att situationen håller på att förbättras. Om ett par år tror vi att många bolag kommer stå redo för notering och konkurrensen blir hård - då har Evolva redan hunnit positionera sig, säger Søren Lemonius, partner på Sunstone Capital.

Evolva utvecklar småmolekylära läkemedel med hjälp av genteknik i jästsvampar. Bolaget grundades i Danmark men har i dag huvudkontor i schweiziska Basel. Omkring 10 av 70 anställda finns kvar på den danska forskningsavdelningen.

Arpidas aktie har förlorat nästan hela sitt värde sedan bolaget i början av året misslyckats med att få sin nya intravenösa antibiotika, Iclaprim, godkänd på den amerikanska marknaden. Under våren fick över 50 av de närmare 80 anställda lämna bolaget, som avbröt all forskningsverksamhet.

-- Arpida har en skaplig kassa och laboratorielokaler här i närheten som vi tar över. Så det är två saker till i paketet, förutom platsen på börsen, säger Evolvas VD Neil Goldsmith.

Han räknar med att avsluta finansieringsrundan nästa månad och affären tidigt i december, förutsatt att Arpidas aktieägare godkänner processen på en extrastämma i november. Det finns inga planer på att förändra bolagets struktur i övrigt.

Af Lisa Kirsebom

Bransch/Kategori

    Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

    Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

    Prova nyhetstjänsten här!


    Samarbetspartners: