Dansk läkemedelsindustri undgår prispress

Piller på export är så viktigt för dansk ekonomi att politikerna tvekar inför att sätta allt för stor press på industrin för att få ner kostnaderna för läkemedel. Det menar en av Danmarks ledande hälsoekonomer.

Trots att kostnaderna för läkemedel i Danmark skjuter i höjden är det inget självklart val för politikerna att försöka ta till drastiska åtgärder för att stoppa utvecklingen. Anledning är att läkemedelsindustrin samtidigt är den enskilt största exportören av danska varor. Det menar hälsoekonomen Jakob Kjellberg, som under lång tid följt läkemedelsbranschen.

– När till exempel Norge har billigare medicinpriser än oss kan det utan tvivel förklaras med att de i realiteten saknar en läkemedelsindustri. I Danmark är det annorlunda och därför finns det en gräns för hur mycket politiker är beredda att göra för att hämta den sista femöringen, säger Jakob Kjellberg till den danska näringslivssajten Business.dk.

Bara under perioden 2007 till 2009 steg kostnaderna för sjukhusläkemedel i Danmark med 25 procent till 5,3 miljarder danska kronor. Totalt exporterade dansk läkemedelsindustri varor till ett värde av 43 miljarder kronor förra året. /Joel Persson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: