Köttförsäljning slaktas

Larmen om resistenta bakterier hos danska grisar har fått stora konsekvenser på andra sidan Sundet. På många håll har försäljningen av dansk fläskfilé i Sverige sjunkit med uppåt 90 procent på ett halvår.

Lite tillspetsat kan man säga att den danska fläskfilén försvunnit från de svenska butikshyllorna, menar Torbjörn Lithell, vd för HK Scans svenska inköpsbolag Scan Agri.

− Vi bedömer att försäljningen av dansk fläskfilé har minskat med någonstans mellan 70 och 90 procent sedan i våras, säger han till tidningen ATL.

Bland annat är det larmen om multiresistenta bakterier hos den danska svinpopulationen kombinerat med den utbredda antibiotikaanvändningen i dansk uppfödning som lett till raset, skriver ATL. Men de svenska livsmedelskedjorna har även valt bort marknadsföringen av danskt kött till förmån för svenskt. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: