Dansk Erhverv vill apa efter Sverige

Paradiset ligger bara en broresa bort. Det menar lobbyorganisationen Svensk Erhverv, som vill ta efter Sverige för att göra Danmark mer populärt för utländska investerare.

Dansk Erhverv pekar på siffror från Nationalbanken, som visar att skillnaden ökar mellan hur mycket danska företag investerar i utlandet och hur mycket utländska företag investerar i Danmark. Samtidigt har Sverige lyckats locka så många utländska satsningar till landet att gapet överbryggats.

– Vi har mycket att lära oss av Sverige. De har en regering som hälsar utländska företag välkomna med öppna armar. Inte som här hemma där vi istället har fullt upp med att anklaga dem för att smita från skatten, säger Dansk Erhvervs direktör Jens Klarskov till Børsen.

Han får medhåll från Kent Damsgaard, näringslivspolitisk chef på Dansk Industri, som bland annat pekar på att den svenska borgerliga regeringen genomfört ett antal skattelättnader de senaste åren. Stockholm har också framgångsrikt arbetat in varumärket ”Capital of Scandinavia”, trots prostester från Köpenhamn.

– Om det sitter ett företag i USA och letar efter ett ställe att slå sig ner på i Nordeuropa är det naturligt att de först undersöker möjligheten i ”huvudstaden”, säger Jens Klarskov till Børsen.

Utöver en mer välkomnande attityd till utländska företag efterlyser han fler utländska skolor i Danmark och fler internationella avgångar från danska flygplatser för att vända trenden. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: