Bioteknikbolag utmanar jätte

Forskningsbolaget Forward Pharma i Köpenhamn förbereder sig för en patentstrid med amerikanska jättekoncernen Biogen Idec. Kampen står om ett läkemedel med miljardvärde.

Lilla Forward Pharma jobbar med läkemedelskandidaten FP187 mot psoriasos. Den aktiva substansen heter dimethyl fumurate (DMF) vilket är samma substans som Biogen Idec använder i sin storsäljare Tecfidera mot MS.

Saken spetsas till när nu Forward Pharma, som precis ansökt om notering på Nasdaq-börsen, svänger om för att huvudsakligen inrikta sig mot MS. Av senaste prospektet framgår det dessutom att Forward Pharma hävdar ägarskap till substansen DMF mot MS med den dagliga dosen 480 mg – och därmed ägarskapet till Tecfidera. Det skriver Medwatch.dk.

Biogen Idecs Tecfidera har sedan lanseringen i april 2013 sålt för mer än två miljarder dollar.

Enligt Medwath förbereder sig Forward Pharma nu för en patentstrid i USA. Vd för Forward Pharma är Peder Møller Andersen. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: