Bildreferat: Nobelskandaler och skånska startup-stjärnor

Inför fredagens Nobelmiddag gästades dagens Rapidus Popup – på Castellum i Lund tillsammans med AWA och PwC – av Johan Lindwall, chefredaktör Svensk Damtidning och en av Sveriges främsta experter på Nobelfesten. Även två stjärnskott inom skånskt näringsliv, grundarna av Medow, gästade evenemanget.

Klicka här för att se fler bilder från dagens evenemang.

Rapidus chefredaktör Niclas Lindstrand inledde med att intervjua Frida McCabe och Linn Wrangmark från Medow, två av Rapidus 34or. Deras designade armband för att fästa intravenösa slangar har nu sålts till ett flertal stora sjukhus. Redan andra året gick de med vinst, efter prioriteringar som lönade sig bra.

– Vi har prioriterat företaget, gjort mycket arbete själva och inte tagit in konsulter, sa Frida McCabe.

Innan intervjun med Johan Lindwall vände sig Rapidus vd Jan Wifstrand mot publiken. För det fanns fler med erfarenheter av Nobelpriset på plats.

Håkan Wennerström, professor vid Kemicentrum i Lund, satt till exempel i Nobelkommittén för kemipriset mellan 2001 och 2009. Ett åtagande som pågick året runt med regelbundna möten.

– En viktig regel är att de som sitter i kommittén har olika preferenser, men alla ska respektera den som får priset, berättade Håkan Wennerström.

Johan Lindwall var på sin första Nobelmiddag 1995, men han har tappat räkningen på hur många det har blivit sedan dess.

Så vad är det som gör Nobelfesten unik?

– Det är allting, framförallt inramningen, sa Johan Lindwall och radade upp allt från snön utanför, till menyn och de intressanta samtalen som förs under middagen.

För Svensk Damtidning är Nobelfesten årets höjdpunkt. Johan Lindwall anser också att kungligheternas närvaro lyfter festen och bidrar till prisets internationella status.

– För Sverige är Nobelfesten det största skyltfönstret ut i världen. Våra kungligheter ger det här en enorm extraskjuts, sa han och avrundade med några klassiska nobelskandaler.

Som när Göran Persson svarar i sin mobil under middagen, Fredrik Reinfeldt slickar sig om alla sina tio fingrar och en Nobelpristagare smakar på drottning Silvias soppa. Vad årets skandal blir återstår att se, säkert är i alla fall att Johan Lindwall kommer rapportera om den.

Text: Mette Carlbom
Bild: Kristoffer Lindblad

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: