Barchan backar upp Silberskys nystart

Finansmannen Jan Barchan går in som tioprocentig ägare i Carl Silberskys nystartade bolaget Popgiro. Även TAT-grundaren Hampus Jakobsson är med som investerare. Målet är att ta fram en betalningslösning som ska underlätta transaktioner mellan privatpersoner på nätet.

Tillsammans med medgrundarna Johan Brissmyr, Johan Gyllenspetz, Joel Larsson och Sebastian Wallin har Carl Silbersky strax efter årsskiftet dragit igång mjukvarubolaget Popgiro med bas på Media Evolution City i Malmö.

Popgiro ska ta fram en betaltjänst där privatpersoner ska kunna handla varor på exempelvis Blocket och sedan betala med faktura för att på så sätt undvika bedrägerier. Dessutom kommer fler tjänster som avbetalning att läggas på efter hand.

– Det handlar om att ta fram en betalningslösning som inte är usel. Det finns liknande tjänster på marknaden men vi fokuserar på användarvänlighet, säger Popgiros vd Carl Silbersky till Rapidus.

Vid ett köp verifierar Popgiro att de aktuella personerna finns och gör sedan en kreditprövning innan affären godkänns. Genom att koppla alla transaktioner till personnummer, som i sin tur associeras med folkbokföringsadress och kontonummer, ska risken för bedrägerier minimeras. För tjänsten tar Popgiro en avgift på 4,75 procent av totalbeloppet i affären.

Handelsplatsen DX-Radio är en av de första kunderna att använda Popgiro och enligt Silbersky ligger ytterligare ett antal avtal nära i tiden.

– Med finansiering ska vi anställa ett dussintal personer det närmaste året. Det handlar om utvecklare, designers, finanschef och säljare, säger Carl Silbersky.

Finansieringens storlek är hemlig.

Carl Silbersky var vd för Polar Rose då bolaget köptes av Apple hösten 2010. Till skillnad från grundaren Jan Erik Solhem följde han inte med på resan över till Kalifornien. Sedan dess har han som affärsängel för flera lokala uppstartsbolag som Hinnerdu och Barista Fair Trade Coffee, samt agerat rådgivare åt ett danskt riskkapitalbolag. /Joel Persson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: